Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanım alanı bulunan safran, 15 Kasıma kadar toplanacak.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen safran bitkisini toplamaya başlayan üreticilerin, 15-20 kilogram ürün elde etmesinin beklendiği bildirildi.
Ağustos ayının ikinci yarısında dikimi
yapılan safran bitkisi, başlatılan projelerle 26 dönüme yükseltilen alanlarda 30
çiftçi tarafından üretiliyor.
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve
ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanım alanı bulunan bitki, 15
Kasıma kadar toplanacak.
Ekim-kasım ayları arasında mor renkli ve hoş kokulu çiçekleri açan 15-30
santimetre uzunluğundaki safran bitkisinin gramı, 7-12 YTL gibi değişen
fiyatlardan satılıyor.
Safranbolu Tarım Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
ilçede yetiştirilen safranın diğer ülkelerdekinden daha kaliteli olduğunu,
bitkinin daha fazla yetiştirilmesi için köylülere destekler sağlandığını
söyledi.
İlçede 1996'da 400 metre kare alanda yetiştirilen safran bitkisinin
çalışmalar neticesinde üretiminde önemli oranda artış sağladıklarına dikkati
çeken Ayvalık, şöyle konuştu:
''Safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir.
Yarım kilogram safran 80 bin çiçekten, yani bir futbol sahası büyüklükteki
araziden 20 gün gece gündüz çalışılarak üretilir.
Çiftçiler sabah güneş tam doğmadan bitkilerini topluyorlar. Safran gıda,
kimya, boya, kozmetik ve ilaç gibi çok sayıda sektörde ham madde olarak
kullanıldığından mucizevi bitki olarak adlandırılıyor.
Bölgemizde üretiminin yaygınlaşmasına yönelik çalışıyoruz. Müdürlüğümüzün
ücretsiz çiçek soğanı vermeye başlamasıyla bu yıl 30 çiftçi 26 dönümlük alanda
safran bitkisi ekti.''
Ayvalık, ilçeden 15-20 kilogram safran üretilmesinin beklendiğini,
köylülerin yetiştirdikleri safranı kendi imkanlarıyla ve tarım müdürlüklerinin
desteğiyle pazarladıklarını kaydetti.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen safran bitkisini toplamaya başlayan üreticilerin, 15-20 kilogram ürün elde etmesinin beklendiği bildirildi.
Ağustos ayının ikinci yarısında dikimi
yapılan safran bitkisi, başlatılan projelerle 26 dönüme yükseltilen alanlarda 30
çiftçi tarafından üretiliyor.
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve
ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanım alanı bulunan bitki, 15
Kasıma kadar toplanacak.
Ekim-kasım ayları arasında mor renkli ve hoş kokulu çiçekleri açan 15-30
santimetre uzunluğundaki safran bitkisinin gramı, 7-12 YTL gibi değişen
fiyatlardan satılıyor.
Safranbolu Tarım Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
ilçede yetiştirilen safranın diğer ülkelerdekinden daha kaliteli olduğunu,
bitkinin daha fazla yetiştirilmesi için köylülere destekler sağlandığını
söyledi.
İlçede 1996'da 400 metre kare alanda yetiştirilen safran bitkisinin
çalışmalar neticesinde üretiminde önemli oranda artış sağladıklarına dikkati
çeken Ayvalık, şöyle konuştu:
''Safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir.
Yarım kilogram safran 80 bin çiçekten, yani bir futbol sahası büyüklükteki
araziden 20 gün gece gündüz çalışılarak üretilir.
Çiftçiler sabah güneş tam doğmadan bitkilerini topluyorlar. Safran gıda,
kimya, boya, kozmetik ve ilaç gibi çok sayıda sektörde ham madde olarak
kullanıldığından mucizevi bitki olarak adlandırılıyor.
Bölgemizde üretiminin yaygınlaşmasına yönelik çalışıyoruz. Müdürlüğümüzün
ücretsiz çiçek soğanı vermeye başlamasıyla bu yıl 30 çiftçi 26 dönümlük alanda
safran bitkisi ekti.''
Ayvalık, ilçeden 15-20 kilogram safran üretilmesinin beklendiğini,
köylülerin yetiştirdikleri safranı kendi imkanlarıyla ve tarım müdürlüklerinin
desteğiyle pazarladıklarını kaydetti.